2021-11-09 08:11:08• hírek • Bede Emőke

Románia közel 18 ezer tartózkodási engedélyt adott ki nem uniós állampolgárok számára

A 2020-as évben Európa szerte mintegy 2,2 millió tartózkodási engedélyt adtak ki olyan állampolgároknak, akik az Európai Unió határain kívülről, első alkalommal érkeztek ide. Ezek több mint egynegyedét, pontosabban szólva a 2,2 millióból 598 ezer engedélyt Lengyelországban állítottak ki (26 százalék), Németországban 313 ezer fő (14 százalék) tartózkodását hagyták jóvá, a spanyol hatóságok pedig mintegy 312 ezer tartózkodási engedélyt állítottak ki a nem uniós állampolgárok számára (14 százalék).

Az Eurostat által november elején közzétett kimutatás szerint a legtöbb engedélyt, szám szerint 601.200-at ukrán állampolgárok váltották ki. Marokkóból 123.400-an tartózkodnak az EU területén hivatalosan, Indiából pedig 79.270 állampolgár érkezett az unióba és váltott ki első alkalommal tartózkodási engedélyt. Ezen országok, azaz Ukrajna, Marokkó és India adják az első alkalommal ide érkezők több mint egyharmadát (36 százalék).


S noha ezek a számok is elég soknak tűnhetnek, az Eurostat mérései szerint 2020-ban mintegy 24 százalékkal kevesebben igényeltek tartózkodási engedélyt, mely elsősorban a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett utazási és adminisztrációs korlátozásoknak volt köszönhető.


A tagállamokra lebontva is közölt adatok szerint Romániában közel 18 ezer nem uniós országból érkező bevándorló kapott 2020-ban tartózkodási engedélyt. A legtöbb dokumentumot, szám szerint 3159-et a Moldovából érkezőknek állították ki, a második legnépesebb csoport pedig a törököké, akik közül a tavalyi évben mintegy 2470-en kapták meg első alkalommal a fentebb említett hatósági engedélyt. Nepál, India, Srí Lanka és Vietnám is több mint ezer-ezer fővel gyarapította az országot, de Szíriából is érkeztek 676-an, a szomszédos Ukrajnából pedig 512-en kaptak első alkalommal tartózkodási engedélyt.


A Románia által kiadott engedélyek listájának másik végén értelemszerűen azok az országok szerepelnek, ahonnan csak egy-egy állampolgár kapott tartózkodási engedélyt 2020-ban. Ezen egészen távoli országok között találjuk a mindössze 103 ezer fős Tongát, Katart, Kuvaitot, Bahreint, az Ausztrália és Indonézia között elhelyezkedő Kelet-Timort, Kambodzsát, Mongóliát, Panamát, Nicaraguát, Guatemalát, Trinidad-Tobagot, Jamaicát, a Bahamákat, Mauritániát, Gambiát, a Seychelle-szigeteket, Mozambikot, Egyenlítői-Guineát, Csádot, a Közép-Afrikai Köztársaságot, illetve Monacot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: